Iron-deficiency anemia / Anemia feripriva
Iron-deficiency anemia
Eat To Beat Iron-Deficiency Anemia
Anemia feripriva
The various foods that could treat iron-deficiency anemia and increase your hemoglobin levels.
Iron-deficiency anemia, the most common form of anemia, is a decrease in the number of red blood cells caused by too little iron. Without this important mineral, your body can’t produce enough hemoglobin, a substance in red blood cells that makes it possible for them to carry oxygen to the tissues. Here are a few tips to improve your hemoglobin count:
· Eat small, healthy meals and include foods like celery sticks and carrots in your diet. Carrots remove toxins, boost immunity and are also rich in provitamin A (betacarotene), B, C, D, E and K. They increase red blood cells that are essential to treat anemia.
· Go for easy-to-use forms of iron such as leafy green vegetables, parsley, kale and broccoli. Iron in these non-meat products is called non-heme iron. To ensure that iron gets absorbed in your body, increase your vitamin C intake by having broccoli,Brussel sprouts, red peppers, papaya, oranges, grapefruit, strawberries and cantaloupe.
· However, if you like meat you can have four ounces of organic liver three times a week.
· If you don’t eat meat, include 10-20 raisins per day and currants. These are loaded with iron.
Anemia feripriva
Ce mancam pentru a combate anemia feripriva
Diferite alimente pot trata deficitul de fier- adica anemie și crește nivelul de hemoglobină.
Anemia deficituluide fier-, cea mai comuna forma de anemie, inseamna o scădere a numărului de celule roșii din sânge cauzate de prea puțin fier. Fără această mineral important, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina, o substanta in celulele rosii din sange, care face posibil transportul oxigenului la tesuturi.
Iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăți numărul de hemoglobinei:
• Mananca mese mici, sănătoase și include alimente precum telina si morcovi in dieta ta. Morcovi elimina toxinele, stimuleaza imunitatea și sunt, de asemenea, bogate în provitamina A (betacaroten), B, C, D, E și K. Ele cresc celulele rosii din sange, care sunt esentiale pentru a trata anemia.
• Foloseste frunze verzi de legume, patrunjel, varza si broccoli. Fierul în aceste produse non-carne este numit fier non-hem. Pentru a se asigura că fierul se absoarbe în corpul dumneavoastră, crește aportul de vitamina C avand broccoli, varza de Bruxelles, ardei rosu, papaya, portocale, grapefruit, capsuni si pepene galben.
• Cu toate acestea, dacă vă place carnea, puteți manca ficat organic de trei ori pe săptămână.
• Dacă nu mănânci carne, include 10-20 stafide pe zi și coacăze. Acestea sunt încărcate cu fier.
Anemia feripriva apare atunci cand corpul nu detine destul fier. Organismul necesita fier pentru a produce hemoglobina. Hemoglobina este o substanta care se afla in eritrocite (globulele rosii) care transporta oxigen de la plamani la toate celulele corpului.
Fara destul fier, corpul produce eritrocite mai mici si mai putine. Rezultatul consta in cantitatea de hemoglobina disponibila mai mica si celule corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
Surse de fier, Alimentația vegetariană
Cele mai importante surse de Fe sunt carnea, cârnații și ficatul, deoarece laptele și ouăle îngreunează asimilarea fierului, în timp ce pâinea albă, cu toate că are o rată de resorbție bună, nu are o concentrație de Fe decât de cca. 10% din cea a pâinii integrale.
Deoarece vegetarienii nu consumă carne, pește și alte produse animale, ei folosesc surse alternative care sunt si ele bogate in fier.
Numeroase alimente vegetale conțin printre altele și foarte mult Fe, cum ar fi condimentele (coriandru uscat, pătrunjelul, piperul negru și scorțișoara), păstăile (lintea), semințele de cereale (in special grau incoltit), oleaginoasele (susanul, macul, etc.), alunele si alte alimente (cum ar fi drojdia de bere care are 20 mgFe/100) .
De exemplul, fasolea albă și boabele de soia conțin la 100 kcal până la opt ori mai mult Fe decât carnea de vită, scorțișoara chiar de peste douăzeci de ori mai mult. Prin urmare "te hraneste ceea ce asimilezi si nu cat mananci".
In general pentru o mai buna asimilare a fierului in organism se consuma fructe precum: portocalele, capsunile si grapefruitul.
Alimentația este principalul element în tratamentul împotriva majorității formelor de anemie (mai ales cea feriprivă) Trebuie să fie bogată în alimente neprocesate și nerafinate, cât mai aproape posibil de starea lor naturală. în funcție de sezon și posibilități, căutați să consumați unele din următoarele sucuri de fructe, legume și verdețuri (sunt cele mai eficiente)
Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier și favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât și în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a globulelor roșii, albe și a trombocitelor (C. Părvu – Universul plantelor).
Este bogată în clorofilă, xantofile, fier și vitamina C.
Anemia răspunde foarte bine la cura cu orz verde. Orzul verde conține de peste 11 ori mai mult fier decât în țelină, peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale. Sucul de orz verde este foarte bogat în clorofilă – „sângele verde” al plantelor – compoziția chimică a acesteia se aseamănă mult cu cea a sângelui uman.
Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine) se poate realiza și prin consumul constant desuc sfeclă roșie, capabil să îmbunătățească vizibil calitatea țesutului medular hematoformator. Sucul de sfeclă se bea în combinație cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), în proporția: o parte suc de sfeclă (50 ml), 2 sau 3 părți suc de morcov (150 ml sau 200 ml). Se poate adăuga puțin suc de lămâie pentru corectarea gustului mai grețos al sfeclei roșii. Terapeutul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roșie drept unul din cele mai puternice remedii în marea cancerului și a leucemiei.
Consumul de suc de morcov sporește numărul de globule roșii și hemoglobină și întărește imunitatea naturală . (conține mult beta-caroten).
Strugurii roșii si negriiconțin substanțe antianemice în cantități importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului. Strugurii sunt o mină de substanțe minerale și vitamine
Spanacul este bogat în săruri minerale, în arginină, lysină, protide și vitamine, fiind deosebit de util ca urianemic. Consumați-l în salate și sub formă de suc (se poate combina cu pătrunjelul sau urzica)
Perele, pe lângă faptul că sunt destul de bogate în fier, stimulează hematopoieza ( procesul de formare a globulelor roșii) Le puteți consuma sub formă de suc, nectar sau ca atare
Pătrunjelul conține mai mult fier decât spanacul și mai multă vitamina C decât portocalele. Fiind bogat în fier și vitamina C, necesară asimilării fierului, cât și în alte minerale, pătrunjelul combate drastic anemia și mineralizează organismul.
Păpădia are și un conținut ridicat de minerale, care ajută în tratarea anemiei. Păpădia conține cu 50% mai mult fier decât o cantitate similară de spanac
Fructul Cătinei reprezintă o întreagă farmacie, fiind un tonifiant general pentru organism. Este recomandat în avitaminoze și anemii. Cei care au privilegiul să consume sucul proaspăt al acestui fruct, pot bea 1-2 pahare pe zi (se pune în pahar % suc cătină și restul se completează cu apă de izvor). Dacă nu găsiți fructul proaspăt, puteți măcar folosi pulberea de cătină, câte o linguriță rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună. Alte recomandări dietetice:
Apa de tărâțe și plante este utilă în cazul anemiilor și a bolilor nervoase, fiind bogată în vitaminek complexului B. într-un litru de apă se pun 4 linguri de tărâțe, 2 linguri pulbere măceșe și 2 linguri pulbere cătina, lăsându-se la macerat de seara până dimineața, când se strecoară. Se consumă la discreție, în locul apei.
Racz și colaboratorii au preparat din fructele de Coacăz negru medicamentul Rubifer, recomandat în toate cazurile de deficit de fier. (Constantin Părvu – Universul plantelor). Coacăzele negre conțin și o cantitate însemnată de vitamina C, ce facilitează absorbția fierului în organism. Consumați-le proaspete în salatele de fructe, sub formă de suc sau deshidratate în perioada de iarnă.
Vitamina C favorizează absorbția fierului în intestin. Surse: măceșe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, broccoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roșii, mazăre, fragi, etc. Nu uitați că vitamina C se pierde prin fierbere.
Surse bune de fier: drojdie de bere, grâu încolțit, soia, susan, polen, lăptișor de matcă, fasole albă, linte, floarea- soarelui, semințe de dovleac, năut, ovăz, mei, grâu, migdale, spanac, urzică, păpădie (inclusiv rădăcina), curmale, smochine, pere etc.
Caisele, piersicile și prunele, uscate sau proaspete, stafidele, strugurii proaspeți și merele (uscate sau proaspete), bananele, spanacul, lăptuca, roșiile, broccoli conțin factori care favorizează regenerarea hemoglobinei. Pentru a transforma fierul din organism în hemoglobină este nevoie și de cupru. Printre bunele surse alimentare se numără: grâul, fasolea, nucile, semințele, prunele uscate.
Drojdia de bere este foarte bogată în fier și în vitaminele din complexul B (unele surse vorbesc și de prezența vitaminei B12) și ajută la asimilarea corectă a mineralelor. Consumați timp de 20 de zile în fiecare lună, câte 2-3 linguri de fulgi nutriționali de drojdie pe zi.
Cura cu germeni de grâu – se consumă zilnic 3-4 linguri de germeni (în salatele de crudități sau alte preparate). Majoritatea germenilor au un conținut foarte mare de minerale (calciu, magneziu, germaniu, fier, seleniu, crom, zinc, mangan și multe altele) și vitamine. Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce înseamnă că se află într-o formă foarte ușor digerabilă și, deci, mai ușor de absorbit de către organismul uman. Din germenii de grâu puteți prepara un lapte vegetal gustos. Puneți în blender o cană de apă caldă, 3 linguri de grâu germinat, 1 lingură de miere, 1 banană (facultativ) și mixați bine 2 minute.
![]() |
Soia este un aliment foarte bogat în fier. Mai mult, anumite studii au demonstrat că absorbția de fier din soia este mai mare ca cea din spanac. Puteți folosi laptele de soia (care este ușor de preparat acasă).
Cura cu spirulină – se folosesc de 2 ori pe zi câte 4-5 capsule, vreme de 21 de zile. Valorile de necontestat ale acestui produs se traduc prin creșterea valorilor hemoglobinei, numărului de eritrocite, reechilibrarea distoniilor neurovegetative, suprasolicitării nervoase, efortului intelectual susținut.
Pulbere de semințe de Schinduf– se consumă 1 linguriță de pulbere de 4-5 ori pe zi. Semințele de Schinduf au un efect anabolizant puternic (ajută la creșterea forței și a masei musculare), stimulează procesele de regenerare din organism, sunt un puternic stimulent neuromuscular, măresc capacitatea de efort, reglează asimilația nutrienților și pot fi folosite în subponderalitate, deficiențe de asimilație, diferite forme de anemie, atrofie musculară. ! convalescență, anorexie.
Polenul este o sursă vegetală pură de vitamina B12 (Dr. bioch. Cristina Mateescu – Apiterapia). De asemenea, i păstura. Pentru vegetarieni, cât și pentru persoanele care au gastrită atrofică sau carențe ale vitaminei B12 este indicat să consume polen, făcând 3-4 cure pe an, de câte 30 de zile. Se administrează 1 linguriță, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. în cazul în care nu știți dacă sunteți sau nu alergic la polen, pentru început consumați 1- 2 grăuncioare de polen, apoi măriți doza treptat până ajungeți la cea recomandată. Puteți asocia polenului și lăptișorul de matcă ce exercită o importantă acțiune eritropoietică (de formare a elementelor figurate ale sângelui). Acțiune asemănătoare are și mierea de brad.
FITOTERAPIE
Ceai din țintaură și Coada-șoricelului- Amestecați plantele în cantități egale și luați 2 lingurițe din acest amestec și puneți-l într-un vas cu 500 ml apă clocotită. Lăsați-l 10 minute apoi strecurați și adăugați 2 linguri tinctură de Angelică. Beți tot ceaiul pe parcursul zilei, cu înghițituri rare. îl puteți îndulci cu miere. Țintaura este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare (la simplu contact cu mucoasa bucală se declanșează imediat creșterea secreției gastrice și a motilității stomacului); în plus, ajută la regenerarea sângelui. Coada-șoricelului acționează asupra măduvei osoase, stimulând reînnoirea sângelui, folosirea ei fiind recomandată în afecțiuni ale măduvei osoase, leucemii, boli ale sângelui. Angelica este bogată în vitamina B12 și acic folic, îmbunătățind totodată și circulația sanguină.
Pulbere din rădăcină de Gențiană (Gentiana asclepiadea) – 1 linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Gențiana stimulează asimilația nutrienților fiind utilă în sindraome de malabsorbsorbție, anemie feriprivă, hipocalcemii și hipomagnezii.